петък, 10 август 2012 г.

УИНДСЪФИНГ ЛОЦИЯ 7

Златни пясъци - Варна

Много атрактивен преход около 16,5км или 10 мили. Популярен сред варненските ветроходци и уиндсърфисти. Препоръчителен е за експерти и много напреднали сърфисти. Плаването по цялата дистанция е възможно при подходящи метеорологични условия и пълна екипировка /спасителна жилетка, трапец, подходящ за сезона неопрен, хидрант, ръкавици/, както и наличието на организирана поддръжка от брега. Влизанията и излизанията от водата са от дългата плажна ивица на Златни пясъци, плажчетата на Чайка, плажа на Дружба - Св.Константин, северния и южния плаж на Варна. Брегът между дългите плажовете на Златните, Дружба и Варна е висок и силно урбанизиран. Има изградени множество буни и пристани. Достъпът е по отклонения от крайбрежния път Галата-Варна-Морската градина-улица 1ва-Дружба-Чайка-Златни пясъци. Добро място за влизане-излизане от водата е 4-та буна до базата на сърф клуб Лазур във Варна.

Отсечката е с източно-югоизточно разположение, това определя наличието на силни севроизточни течения през есента и зимата, а пролет и лято източни, южни и югоизточни въздушни течения. Водното течение е от североизток. През зимния период и при преминаване на циклони има силен северозападен-западен офшорен вятър. Прибоят е силен, затова плаването трябва да е на безопасно разстояние от брега. Дъното е от плитко до дълбоко. През летните месеци има ясно изразен бриз в след обедните часове.

ВНИМАНИЕ - начинаещи и напреднали да плават само пред плажовете на Златни пясъци, Дружба и Варна, дълго плаване само за експерти и много напреднали сърфисти!



Текст от лоция за ветроходни и моторни плавателни съдове на Capt. Peter V. Ivanov RCC-Burgas публикувана от karela-sailing.com

От Варненски залив до долината на река Батова:

Високият, предимно стръмен бряг има протежение около 30 мили. От Варненски залив до  бухта Балчик брегът има направление NNE, след това рязко завива на изток и има тази посока с неголеми отклонения до нос Калиакра, като образува широк открит залив. Този бряг е слабо нарязан; от него се издават няколко не характерни носа, от които най-характерни са Каваклар и Икантълък, а по средата му се вдава неголямата бухта Балчик. Стръмните склонове на брега са добре забележими откъм морето. От Варненски залив до долината на река Батова брегът е висок и горист; той се открива от далечно разстояние при подхождане към нос Калиакра.

Фар Екрене (43°19’2 N; 028°03’7 E ) Б Пр(2) 30с
св.0.7; тмн.7.1
св.0.7; тмн.21.5/.
Намиращ се на 5.5 кабелта и 233 градуса от нос Екрене. Фара представлява бяла
четиристенна кула с постройка до нея.

Огън Златните пясъци (43°18’0 N; 028°03’3 E ):- Б Мо (3) 6с /св.1.5, тмн.0.5
св.1.5,тмн.0.5
св.0.5.тмн.0.5
св.0.5.тмн.0.5/ 5М.
е поставен на брега на плажа Златните пясъци на 1.8 мили на север от нос Каваклар. Видът на фара е желязна тръба с площадка на върха..

Има поставен светещ западен буй – Аладжа банка, (43º16’6 N ; 028º04’5 E ) поставен от огън Златни пясъци ( 43º16’6 N ; 028º02’7 E ) на 90º разстояние 12 кабелта.
– буят е с червени и бели вертикални полоси, по четири от всеки цвят с бяло червена надстройка и фенер на топа.

Нос Каваклар ( 43°15 N ; 028°02 E ) –
се намира на 1.7 мили северно от нос Георги. Носът има сив цвят, не е висок, но е скалист; от него се издава неголям риф. На юг от носа има неголям плаж, в близост на който се намира пристан. На север от нос Каваклар се простира пясъчен плаж. Участъкът от плажа на 2 мили северно от носа носи названието Златните пясъци.
Подводно препятствие с дълбочина над него 15 метра лежи на 5 мили на 66 градуса от нос Каваклар.

Банки:
В района от Златни пясъци почти до рейд Батова покрай брега на разстояние около 1 миля от него има девет банки. Тях можем да ги разделим на две групи: външна и вътрешна. Външната група банки се разполага в полоса успоредно на брега на разстояние 1.1 мили от него; дълбочините над тях са по-малки от 10 метра. Най-малката дълбочина над северната банка от тази група е 6 метра, а над южната банка – 7.2 метра. Вътрешната група банки се намира между брега и 10-метровата изобата и също се простира покрай брега. Най-малката дълбочина над северната банка на тази група е 2 метра, а над южната –1.8 метра."

Варненски залив – дълбочините са 20 –10 метра; 10 метровата изобата преминава покрай брега на разстояние до 6 кабелта от него. Грундът в залива е предимно пясък и тиня.

Ветрове – през лятото в залива преобладават предимно източните ветрове, а през зимата – западните и северозападните ветрове. На входа на залива лежи потънал кораб. Маяк Галата ( 43°10’3 N ; 027°56’8 E) – Б Пр (3) 15с.- св.0.5, тмн.1.5 св.0.5, тмн.2.0;. св.0.5, тмн.10.0.

Наутофон: МО ( В ) 30с ( звук 2.0, млч.1.0 звук4.0, млч.1.0 звук4.0,млч.18.0) ;
По заявка на ХС-МО РФ( деф ) ( Д, Г, 297,5 kHz А2А)
поставен на нос Галата. Бяла кръгла железобетонна кула.
Подава сигнали за мъгла с наутофон.

Банка с каменист грунд лежи на 8 кабелта северозападно от нос Галата, на 4 кабелта от брега. На банката на разстояние 100 метра един от друг лежат два камъка с дълбочини над тях 6.4 и 7.6 метра, а на места и по малки дълбочини. Грундът около банката е каменист, покрит със слой пясък

Камък с дълбочина над него 12 метра лежи на 9.5 кабелта на 329 градуса от нос Галата. На 2 кабелта северно от него лежи друг камък с дълбочина над него също 12 метра. Порт Варна – маяк ( 43°11’3 N ; 027°55’4 E ) Б Пр 4.5с./св.1.0, тмн.3.5/ - на източния мол. Бяла кръгла метална кула. Подава сигнали за мъгла от наутофон.

От порт Варна до нос Георги –
Северният бряг на Варненския залив има източно направление. Брегът е висок и стръмен; отначало височините отстъпват на в дълбочина на материка, а по-нататък те подхождат близко към уреза на водата.

Този участък от брега е обкръжен от отмели с дълбочини над тях, по-малки от 10 метра, простиращи се на разстояние до 4 кабелта от него. На места има подводни камъни. Северозападно от порт Варна до плажа има няколко буни.

Риф с дълбочини над него , по-малки от 10 метра, се простира на 4 кабелта южно от брега и на 8 кабелта северозападно от началото на източния мол.
Огън Евксиноград ( 43°13’0 N ; 027°59’3 E ) Чв П - е поставен на западния край на мола. Видът на установката е бяла кръгла кула.

Нос Георги ( 43° 13 N ; 028°01 E )- се намира на 4 мили североизточно от нос Галата и е северният входен нос на Варненския залив. Носът не е висок, но е скалист и обрасъл с гора. Северно от нос Георги, срещу невисокия стръмен нос Константин, се намираАладжа манастир, който се забелязва от изток, а от другите посоки е закрит от дървета. Към носа не трябва да се подхожда на по-малко от 7 кабелта, поради намиращите се наблизо подводни и надводни камъни.

Банка с дълбочина над нея 0.9 метра лежи на 5 кабелта SW от нос Георги.
При плаване във Варненски залив за определяне мястото на кораба могат да служат огън Евсиновград, бялата кула на двореца Евсиновград, маяк Варна и маяк Галата.
При идване към залива от север се препоръчва да се отива по курс 256º , придържайки се към средата му.

При идване към залива от юг се отива по курс 289º с разчет да се премине на разстояние 5 кабелта от нос Галата. Влизането в гавана на порта трябва да става по средата между входните огньове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар