сряда, 27 юли 2011 г.

УИНДСЪФИНГ ЛОЦИЯ част 3

Болата - нос Калиакра - Каварна

Изключително красив и опасен преход, само за уиндсърф експерти! Разстоянието е около 14,5км или 9 мили. Много стръмен скалист бряг без заливи и плажове. Плаването по дистанцията е възможно само за уиндсърфинг експерти при подходящи метеорологични условия. Пълната екипировка /спасителна жилетка, трапец, подходящ за сезона неопрен, хидрант, ръкавици/ е задължителна, както и наличието на радио връзка с организирана поддръжка от брега. При прехода е препоръчителна организирана поддръжка с лодка във водата. Влизанията и излизанията от водата са от плажа на Болата и плажа на Каварна. По изключение може да се ползва пристана на Мидената плантация "Дълбока" между носа и Каварна, и рампата-пристан на Зеленка - югоизточно от антените под перките на ветро централата. Достъпът до местата е по пътя от с.Българево - нос Калиакра и Каварна. Нос Калиакра има югоизточно и югозападно изложение, това определя наличието на силни североизточни въздушни и водни течения през зимния период и югоизточни бури при преминаване на циклони. Прибоят е изключително силен, затова плаването трябва да е на безопасно разстояние от скалите. Дъното е дълбоко и скалисто. Брегът е отвесен и много висок. През летните месеци има ясно изразен бриз в след обедните часове. ВНИМАНИЕ - плаване само за експерти!





Текст от лоция за ветроходни и моторни плавателни съдове на Capt. Peter V. Ivanov RCC-Burgas публикувана от karela-sailing.com

"Бухта Болота ( Мухулиман ) – се вдава незначително в брега на разстояние 1.4 мили
северно от нос Калиакра. Бухтата е малка. Ширината на бухтата при входа е 1.5 кабелта, а дължината и е 1 кабелт. Брегът на бухтата е висок ; той е много стръмен при входа и относително полегат в дъното на бухтата. Северният бряг на бухтата е прорязан от дълбоко дере, по което се стича малка река. Брегът на бухтата е обкръжен с пясъчен плаж, широк 0.5 кабелта. Дълбочините при входа на бухтата Болота са 4 до 6 метра; към брега дълбочините равномерно намаляват. Камъни – на изток от дерето на 0.5 кабелт от брега се намират подводни камъни, които при вълнение се откриват.

Нос Калиакра (43°22’N ; 028°28’ E) - Котвено място се намира на разстояние около 2 мили западно от нос Калиакра на дълбочина 14 метра; грундът е тиня. При подхождане към това котвено място от изток трябва да се премине нос Калиакра, като се ляга на курс 338º към могилата със забележимия знак близко до селото Българево. Котвата трябва да се отдаде на пеленг 108º към нос Калиакра. Това котвено място е защитено от щормове от север, североизток и изток. Носът се издава в морето в южно направление на 1.2 мили. Носът е скалист и има червеникав цвят. Нос Калиакра е обкръжен от малък риф, който се простира на разстояние на повече от 1 кабелт от брега.

Маяк Калиакра ( 43°21’8 N ; 028°28’0 E ) – Б Пр 5с
св.0.5; тмн.4.5 / 21М.
е поставен на 1 кабелт северно от края на нос Калиакра. Видът на маяка е бяла кръгла
кула с бели постройки до нея, снабден с радиомаяк и наутофон.
Предупреждение :
В района на североизток от линията нос Калиакра-нос Шабла, използуването на
радиомаяк Калиакра не се препоръчва, тъй като получените пеленги ще бъдат несигурни.

Порт Каварна – е разположен на 4.5 мили източно от нос Иканталък в неголяма бухта с високи и стръмни брегове. От запад и изток на бухтата подхождат стръмни брегове, а в дъното и минава дере, по което протича поток. От запад и югозапад дерето изглежда като че ли е раздвоено от стояща по средата му отделна триъгълна скала с червеникава могила на върха и. На север от порт Каварна е разположен гр. Каварна, част от който се забелязва от морето. На изток от порта, между него и нос Калиакра, е разположено селото Българево, южно от което, на могила, има забележим знак с червен огън.

Пристан е разположен под прав ъгъл на брега в средната част на бухтата. Дълбочините в близост на пристана не са големи. С отдалечаване от брега те бързо се увеличават.

Огън Каварна (43°25’ N; 028°21’ E ) Б Изо 5с
св.2,5; тмн2.5/5М.
– е поставен до началото на пристана. Видът на установката е бяла желязна тръба,боядисана в черно и бяло с площадка на върха.

Котвени места:- На котва може да се застане срещу пристана на 1.5 мили от брега на дълбочина 13-14 метра. Грундът е рядка тиня, а близко към брега пясък. На тези котвени места при ветрове от NE, E и S стоянката се счита за ненадеждна."

Няма коментари:

Публикуване на коментар