сряда, 27 юли 2011 г.

УИНДСЪФИНГ ЛОЦИЯ част 4

Каварна - Балчик

Живописен преход, препоръчителен за уиндсърф експерти! Дистанцията е около 15,3км или 9,5 мили. Брегът е висок, от стръмен до полегат пясъчник, без заливи и големи плажове. Плаването по цялата дистанция е възможно само за уиндсърфинг експерти при подходящи метеорологични условия и пълна екипировка /спасителна жилетка, трапец, подходящ за сезона неопрен, хидрант, ръкавици/, както и наличието на организирана поддръжка от брега. Влизанията и излизанията от водата са от плажа на Каварна, плажа под голф игрището на Тракиан Клифс.. - Божурец - Топола, тесния плаж североизточно от Икаталъка, плажовете с буните между Иканталъка и Тузлата, плажа на Балчик. Достъпът е по пътя от Каварна, с.Божурец, с.Топола, Балчик. Отсечката е с югоизточно разположение, това определя наличието на силни южни и югоизточни въздушни течения. През зимния период и при преминаване на циклони има силен северозападен офшорен вятър. Прибоят е силен, затова плаването трябва да е на безопасно разстояние от брега. Дъното е дълбоко. През летните месеци има ясно изразен бриз в след обедните часове. ВНИМАНИЕ - начинаещи и напреднали да плават само пред плажовете на Каварна и Балчик, дълго плаване само за експерти!






Текст от лоция за ветроходни и моторни плавателни съдове на Capt. Peter V. Ivanov RCC-Burgas публикувана от karela-sailing.com

"Порт Каварна – е разположен на 4.5 мили източно от нос Иканталък в неголяма бухта с високи и стръмни брегове. От запад и изток на бухтата подхождат стръмни брегове, а в дъното и минава дере, по което протича поток. От запад и югозапад дерето изглежда като че ли е раздвоено от стояща по средата му отделна триъгълна скала с червеникава могила на върха и. На север от порт Каварна е разположен гр. Каварна, част от който се забелязва от морето. На изток от порта, между него и нос Калиакра, е разположено селото Българево, южно от което, на могила, има забележим знак с червен огън.

Пристан е разположен под прав ъгъл на брега в средната част на бухтата. Дълбочините в близост на пристана не са големи. С отдалечаване от брега те бързо се увеличават.

Огън Каварна (43°25’ N; 028°21’ E ) Б Изо 5с
св.2,5; тмн2.5/5М.
– е поставен до началото на пристана. Видът на установката е бяла желязна тръба,боядисана в черно и бяло с площадка на върха.

Котвени места:- На котва може да се застане срещу пристана на 1.5 мили от брега на дълбочина 13-14 метра. Грундът е рядка тиня, а близко към брега пясък. На тези котвени места при ветрове от NE, E и S стоянката се счита за ненадеждна.

Нос Иканталък (43°24’ N; 028°15’ E ) –
се издава незначително от брега на 3.5 мили източно от бухта Балчик. Носът е покрит с малки могили, брегът му е стръмен и дълбок. Зад носа се вижда стръмен склон. На 1 миля източно от нос Иканталък брегът е прорязан от оврази, над които се възвишават
конусообразни бели хълмове.

Подводно препятствие с дълбочина над него 16 метра лежи на 2.8 мили SW от нос
Икънтълък Дълбочините около това подводно препятствие са 18-19 метра.

Бухта Балчик:-
Се вдава незначително в брега на 4 мили североизточно от долината Батова и е отделена от нея с високи, стръмни брегове. От морето бухтата се забелязва слабо и от далечно разстояние се слива с брега. От запад и изток бухтата Балчик е ограничена от два незабележими носа. От морето бухтата може да се разпознае по високия бряг, прорязан от две дерета, между които има овраг, по знака, стоящ на стръмните източни склонове вдясно от дерето, и по постройките на град Балчик, разположени по склоновете на деретата. Брегът на бухтата е обкръжен от тесен плаж. Дълбочините на бухтата са по- малки от 10 метра; грундът е пясък.

Порт Балчик се намира в дъното на бухта Балчик и се състои от гаван, образуващ мол,
който отначало има югозападно, а след това западно направление. Молът защитава гавана от ветрове от югоизток. От вътрешната страна молът има товарни кейове, които са разположени на частта му с направление на югозапад, а частта от мола, насочена на
запад, има кейова стена. Западно от началото на мола се намира пасажерски пристан.

Балчишка нав. Светлина (43°24’0 N; 028°09’9 E) - на челото на мола. Чв Пр 5,5с
св.2.5, тмн.3,0/ 8М.

Огън Балчик (43°24’4 N; 028°10’8 E ) – Б Пр 2с
св.0.5, тмн.1,5 /15М.
На височината, на 7 кабелта и 46º от пристанщето.
Представлява ажурна метална конструкция с щитове в горната и част, боядисани на бели
и черни хоризонтални ивици. Поставен е на края на мола.

Котвени места – на котва може да се застане срещу град Балчик на разстояние около 1 миля W и NW от огън Балчик на дълбочина около 13 метра; грундът е тиня. Може да се застане и близко до брега на дълбочина 9 метра, но при това трябва да се има предвид, че към брега дълбочините бързо намаляват. Това котвено място е открито за южните и югоизточни ветрове.

Най-силни ветрове тук се наблюдават от запад и северозапад и затова заставането на котва срещу дерето на се препоръчва. Корабите с газене, съответстващо на дълбочините в гавана, следва да застават в него или на котва, или на швартовите бочки.

Район 314 – светещ буй специален (43°21’0 N; 028°10’5 E ) Ж Пр 5с
св.0.5; тмн.4.5/ 2М.
Намиращ се на 3.1 мили и 171º от Балчик. Буят е жълт цилиндричен буй с топова фигура – жълт кръст.

Фар Екрене (43°19’2 N; 028°03’7 E ) Б Пр(2) 30с
св.0.7; тмн.7.1
св.0.7; тмн.21.5/.
Намиращ се на 5.5 кабелта и 233 градуса от нос Екрене. Фара представлява бяла
четиристенна кула с постройка до нея."


Няма коментари:

Публикуване на коментар