събота, 29 август 2009 г.

УИНДСЪРФИНГ ЛОЦИЯ част 1

Дуранкулак - Крапец - Шабла

Най-северната част от българското черноморие е идеална за сърф спорт. Дистанцията в отделните си части е подходяща за практикуване на всички нива уиндсърфинг и кайтсърфинг умения при подходящи метеорологични условия. Плаване по цялото разстояние, около 22 км или 13,5 мили, е възможно само от уиндсърфинг и кайтборд експерти с пълна екипировка /спасителна жилетка, трапец, подходящ за сезона неопрен, хидрант, ръкавици/ и организирана поддръжка от брега. Влизанията и излизанията от водата са възможни и на 3-те дълги плажа > Сиврибурун-Карталбурун, плажът на Дуранкулашкото езеро - северно от Крапец и плажът на Шабленското езеро - южно от Крапец. Достъпът, в повечето случаи, е по черни пътища тръгващи покрай брега от населените места Шабла, Дуранкулак, Крапец и Езерец. Като цяло ивицата е с източно изложение и без големи носове, което определя наличието на силни североизточни въздушни и водни течения през зимния период и при преминаване на циклони. Прибоят е силен, затова влизане при североизточен вятър се препоръчва от южната страна на нос Карталбурун. Дъното е от пясък. Брегът е нисък. През летните месеци има ясно изразен бриз в след обедните часове. ВНИМАНИЕ - поради ниската, равна суша без възвишения, вдадени носове, заливи и видими високи знаци, никога не се отдалечавайте на невидимо разстояние от брега! Не влизайте във водата при офшорен вятър!








Текст от лоция за ветроходни и моторни плавателни съдове на Capt. Peter V. Ivanov RCC-Burgas публикувана от karela-sailing.com

"Нос Сиврибурун е разположен на 12 мили NNW от нос Шабла. Скалист, с червен цвят и
малко трудно се забелязва. Може да се опознае по вишката на височината над носа.
През него минава границата между Румъния и България.

Нос Карталбурун ( 43°42’2 N, 028°35’3 E ) - се намира на разстояние 3.5 мили от маяк
Крапец.

Крапецки ( 43°38’2 N ; 028°34’8 E ) несветещ нав. знак - се намира на разстояние 6.8 мили северно от нос Шабла.

Нос Шабла – се намира на 12.5 мили североизточно от нос Калиакра. Носът е стръмен, слабо забележим и се познава по установения на него маяк на разстояние 8 кабелта западно от носа. На 2.5 мили западно се намира Шабла.
Дълбочините близко до нос Шабла се изменят твърдо неравномерно.

Маяк Шабла ( 43°32’4 N ; 028°36’5 E ) –Б Пр(3) 20с.
св.0.5, тмн.0.5;
св.0.5, тмн.2.5;
св.1.0, тмн.15.0/ 17М.
се намира на нос Шабла. Видът на маяка е бяла осем стенна кула с червени хоризонтални ивици на висока четириъгълна основа.

Риф – простира се на 1.5 кабелта източно от нос Шабла. При вълнение на него се образува прибой. На разстояние около 1 миля северно от нос Шабла покрай брега се простира още един малък риф."


Няма коментари:

Публикуване на коментар