събота, 22 август 2009 г.

УИНДСЪРФИНГ ЛОЦИЯ на българското ЧЕРНОМОРИЕ

От много години насам искам да напиша лоция на българското Черноморие, но за сърфисти. Това разбира се не мога да направя сам и се надявам хората по морето да помогнат. Уиндсърфинг лоцията я поставям на първо място, а в последствие смятам, че може, с общи усилия, да я разширим и за кайтсърфинг, и за класически сърфинг.



Необходимостта да се опишат възможностите за сърф по българското крайбрежие е много наложителна, защото се явиха множество "ентусиасти" които се опитват да зачеркнат българското море от картата на борд спорта. Освен това съществуващите описания на бреговата ивица се отнасят за по-големи лодки и плавателни съдове, които както е известно нямат показателите на сърфа. Не съм далеч от мисълта, с наличието на подробна сърф лоция да бъде организирано първото масово дълго плаване с уиндсърф по българското крайбрежие. Добре е да се знаят всички възможни места за сърф спорт в България и в детайли да се опише разположението им, характерните особености на релефа и ветровете, теченията и улесненията които има около даденото място. Много важно е да се покажат точните места за влизане и излизане с борда и опасните точки, които не бива да се доближават от сърфистите.

КАКВО Е ЛОЦИЯ?
Loodsen е холандска дума означаваща пилот /водач/ на кораб. От там идват и понятията в българския език – лоцман – водача на кораба и лоция – писано ръководство за водене на кораб в определена водна територия.

Сърф лоцията е предназначена за любители. Както целия блог, така и лоцията не са предвидени за “високо спортно майсторство” и задоволяване на нечие професионално его. Попълването на сърф лоцията е основано изцяло на доброволния принцип. Тя трябва да е достоверна и напълно безплатна.

УИНДСЪРФ ЛОЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ
Логично е да започнем от север на юг, т.к. основното водно течение в тази част на Черно море следва тази посока.

Разделям крайбрежието на части, които са преходими в рамките на светлата част от деня с уиндсърф или кайтсърф. Отделните отсечки са именовани на близките населени места, като по този начин се улеснява намирането откъм сушата на дадено място от сърфистите желаещи да го посетят.

За разлика от лодките /яхти, кораби и други по-големи плавателни съдове/ сърфовете могат да се движат на пределно малки дълбочини 20-30см, на метри от брега. Същевременно сърфовете не трябва да се отдалечават от сушата на разстояния по-големи от загуба на пряката й видимост на хоризонта.

След малко повече..

Няма коментари:

Публикуване на коментар