неделя, 30 август 2009 г.

УИНДСЪРФИНГ ЛОЦИЯ част 2

Шабла - Тюленово - Камен бряг - Болата, нос Калиакра

Разстоянието е дълго около 21 км или 13 мили и е едно от най-опасните в България за преминаване с уиндсърф, поради високия стръмен до отвесен скалист бряг без заливи и плажове. Плаването по дистанцията е възможно само за уиндсърфинг експерти при подходящи метеорологични условия. Пълната екипировка /спасителна жилетка, трапец, подходящ за сезона неопрен, хидрант, ръкавици/ е задължителна, както и наличието на радио връзка с организирана поддръжка от брега. При прехода е препоръчителна организирана поддръжка с лодка във водата. Влизанията и излизанията от водата са възможни от плажа южно на Шабленския нос, плажа на кк.Русалка, малката буна на 1.5км югозападно от Русалка и плажа на Болата. Достъпът е по пътя от Шабла, с.Св.Никола - кк.Русалка, с.Българево - нос Калиакра и по черни пътища тръгващи покрай брега от населените места. Ивицата е с изцяло югоизточно изложение, което определя наличието на силни североизточни въздушни и водни течения през зимния период и при преминаване на циклони. Прибоят е изключително силен, затова плаването трябва да е на безопасно разстояние от скалите. Дъното е дълбоко и скалисто. Брегът е стръмен до отвесен и висок. През летните месеци има ясно изразен бриз в след обедните часове. ВНИМАНИЕ - плаване само за експерти!



Текст от лоция за ветроходни и моторни плавателни съдове на Capt. Peter V. Ivanov RCC-Burgas публикувана от karela-sailing.com

"Нос Шабла – се намира на 12.5 мили североизточно от нос Калиакра. Носът е стръмен, слабо забележим и се познава по установения на него маяк на разстояние 8 кабелта западно от носа. На 2.5 мили западно се намира Шабла.
Дълбочините близко до нос Шабла се изменят твърдо неравномерно.

Маяк Шабла ( 43°32’4 N ; 028°36’5 E ) –Б Пр(3) 20с.
св.0.5, тмн.0.5;
св.0.5, тмн.2.5;
св.1.0, тмн.15.0/ 17М.
се намира на нос Шабла. Видът на маяка е бяла осем стенна кула с червени хоризонтални ивици на висока четириъгълна основа.

Риф – простира се на 1.5 кабелта източно от нос Шабла. При вълнение на него се образува прибой. На разстояние около 1 миля северно от нос Шабла покрай брега се простира още един малък риф.

Камен бряг ( 43°27’7 N ; 028°33’8 E ) – Чв Пр 3с
св.0.5; тмн.2.5/ 5М.
- светещ нав.знак на 7.3 мили и 35º от нос Калиакра– знакът представлява, ажурна
конструкция с щитове в горната и част, боядисани на бели и черни хоризонтални ивици.

Русалка ( 43°25’5 N ; 028°31’6 E ) – на 4.6 мили и 36º от нос Калиакра – знакът
представлява ажурна метална конструкция с два правоъгълни щита в горната и част,
боядисани на бели и черни хоризонтални ивици.

Бухта Болота ( Мухулиман ) – се вдава незначително в брега на разстояние 1.4 мили
северно от нос Калиакра. Бухтата е малка. Ширината на бухтата при входа е 1.5 кабелта, а дължината и е 1 кабелт. Брегът на бухтата е висок ; той е много стръмен при входа и относително полегат в дъното на бухтата. Северният бряг на бухтата е прорязан от дълбоко дере, по което се стича малка река. Брегът на бухтата е обкръжен с пясъчен плаж, широк 0.5 кабелта. Дълбочините при входа на бухтата Болота са 4 до 6 метра; към брега дълбочините равномерно намаляват. Камъни – на изток от дерето на 0.5 кабелт от брега се намират подводни камъни, които при вълнение се откриват.

Нос Калиакра (43°22’N ; 028°28’ E) - Котвено място се намира на разстояние около 2 мили западно от нос Калиакра на дълбочина 14 метра; грундът е тиня. При подхождане към това котвено място от изток трябва да се премине нос Калиакра, като се ляга на курс 338º към могилата със забележимия знак близко до селото Българево. Котвата трябва да се отдаде на пеленг 108º към нос Калиакра. Това котвено място е защитено от щормове от север, североизток и изток. Носът се издава в морето в южно направление на 1.2 мили. Носът е скалист и има червеникав цвят. Нос Калиакра е обкръжен от малък риф, който се простира на разстояние на повече от 1 кабелт от брега.

Маяк Калиакра ( 43°21’8 N ; 028°28’0 E ) – Б Пр 5с
св.0.5; тмн.4.5 / 21М.
е поставен на 1 кабелт северно от края на нос Калиакра. Видът на маяка е бяла кръгла
кула с бели постройки до нея, снабден с радиомаяк и наутофон.
Предупреждение :
В района на североизток от линията нос Калиакра-нос Шабла, използуването на
радиомаяк Калиакра не се препоръчва, тъй като получените пеленги ще бъдат несигурни."


Няма коментари:

Публикуване на коментар